top of page
proje1.jpg

Asansör Projelendirme

Asansör Projelendirme işlemi yapıların proje çizimi aşamasında başlar. İyi bir asansör projelendirmesi,yapının mimarisini bozmadan, maksimum verim sağlayan ve minimum alan kaplayan,ihtiyacı en uygun şekilde karşılayacak bir asansörün dizaynını tarif etmelidir.

proje2.jpg

Asansör Projesinde Dikkat Edilmesi Gereken Esaslar

Asansör Yönetmeliğinde “asansör avan projeleri mimari proje ile birlikte yapılacak ve mimari projeye esas olacaktır.” denilmektedir. Asansör avan proje ile mimari proje birbiri ile uyumlu olmalıdır.

Asansör avan projede kullanılan kuyu ölçüleri, kuyu dibi derinliği, makine dairesi ölçüleri mimari proje ile uyumlu olmalıdır.

Kuyu ölçüleri, kabin ölçüleri, karşı ağırlık, kılavuz raylar, kabin ve kat kapılarının tanımlandığı asansör kuyusu yatay kesiti çizilmelidir.

Asansör avan projesinde mimari projeye uygun olarak, yapının özellik ve kullanım şartlarına uygun trafik hesabı yapılır. Trafik hesabında yatak odası için iki, diğer odalar için bir kişi alınarak binada bulunan insan sayısı hesaplanır.

Kuyu dibi ve kuyu üstü ölçüleri ile kat yüksekliklerinin ve kabin ve kapı yüksekliğinin ve makine dairesinin gösterildiği önden ve yandan kuyu kesitleri çizilmelidir.

Trafik hesabı sonucu çıkan kişi sayısına göre kabin tasarımı yapılmalıdır.

Güvenlik tertibatının çalışmasıyla kılavuz raylara gelen düşey kuvvet, kuyu tabanını etkileyen güvenlik tertibatı ve tampon çarpma kuvvetleri, kuyu üstü betonunu etkileyen kuvvet hesapları yapılmalıdır.

Trafik hesabına göre seçilen asansör kişi sayısına göre, kuyu ölçüleri ve kabin ölçüleri  EN 81-1 veya EN 81-2’ (en 81-20 ve en 81-50) de verilen ölçülere uygun olmalıdır.

Asansör kuyusu tabanına gelen P1 P2 kuvvetleri ile raylara gelen Pk ve Pr kuvvetlerini gösteren kesit çizilmelidir.

bottom of page